realitybreakdown

Emelie här. Denna blogg startades för tre livstider sedan. Tonen svänger upp och ner och frekvensen på inlägg likaså. Följ med i mitt knasiga liv som hittills hunnit ta mig till många platser över världen. Vart jag hamnar härnäst? Vem vet?

Dålig är jag.

Publicerad 2014-05-23 08:09:00 i Allmänt,

Ja fy. Jag är verkligen sämst på att blogga. Jag vet inte riktigt hur många veckor det gått sedan sist nu. Alldeles för många är ett som är säkert iaf. Egentligen händer det inte så otroligt överväldigande spännande saker mer än att jag jobbar och står i som vanligt. Jobbet tar sin tid och framförallt energi och lämnar mig som "utsketet äppelmos" när jag kommer hem på kvällarna. Att då börja fajtas med vårt helt värdelösa wifi känns en aning oattraktivt.
 
I skrivande stund sitter jag dock på ett café i närheten av jobbet. Mitt enda "hem" att gå till under den hatade och fördömda 3 timmars rasten jag måste genomlida varje dag. Tyvärr har min mobil bestämt sig för att vara ett obstinat litet monster idag så jag kan tyvärr inte ladda upp några nya bilder i detta inlägg. Men gråt inte mina vänner, idag är det fredag! Vilket betyder att jag ikväll inte behöver sova "tant-tidgt" för att gå upp i ottan imorgon. Det betyder också att jag har två hela fria dagar på mig att ta upp kampen med min olydiga mobil och få in alla bilder på datorn.
 
Istället kan jag kanske roa er lite med några små anekdoter, historier, tankar och funderingar som jag ofta har och stöter på i det dagliga livet här i Kina.

Jag gör så att jag delar upp det lite som i en punktlista så blir antagligen både enklare och roligare att läsa.
 
1. Kinesiska (asiatiska?) män använder i princip aldrig parfym eller cologne.
Detta är något som har varit fundersam över ett tag, men det är inte förrens nu som jag verkligen har märkt en signifikant skillnad mellan kinesiska män och män av annan härkomst. De få ggr som jag får in en pust av underbart doftande herrparfym vänder och vrider jag instinktivt på mig för att försöka finna källan till denna väldoft. I 99% av fallen har det uteslutande varit en icke-kinesisk man som just passerat mig. Den sista enda procenten utgör min alldeles egna karl. Trots att det är svårt att förstå det, så är han trots allt kines. Tro mig, t.o.m. jag har svårt att helt greppa och förstå detta vissa dagar. För mig kommer han alltid att vara åtminstone hälften svensk. 
Oavsett, jag ska hålla mig till ämnet.. Jag finner det mycket mystiskt att ingen verka använda parfym här. Kanske är det är någon kinesisk "fix-idé" att parfym inte är bra för dig eller något? Vilket leder mig till punkt nr...
 
2. Det kinesiska sättet att göra saker är ALLTID och det ENDA rätta sättet att göra saker på.
Som ni kan tänka er är denna punkt ofta mycket frustrerande. Ni undrar garanterat vad denna mer eller mindre regel gäller, men jag kan snabbt stilla er nyfikenhet genom att säga; ALLT. Det finns i princip inget du kan göra här utan att någon ska berätta för dig att det finns ett mycket "bättre" sätt göra det på. Detta "bättre" är allt som oftast för mig helt ologiskt, konstigt, och i många fall korkat. Som ni garanterat har hört talas om så finns det mycket traditionell kinesisk medicin här. "Medicin" skulle ju jag som intorkad gammal svensk som tror på antibiotika och annan modern medicin säga. Mumbo-jumbo eller Hokus-pokus brukar jag också så ofint kalla det. Inget jag är stolt över. Jag vill inte vara respektlös på något vis eller något. Absolut inte. Det är klart jag provar, det är klart att det kanske hjälper. Men när man blir rådd till att dricka någon slags kissliknande vätska från en burk med rötter, bär, döda sjöhästar och andra konstigheter i sig så blir man en aning skeptisk.
Men dessa regler finns även när man pratar om sådant som vi ser som helt vanligt, normalt och rentav nyttigt. Som t.ex. kallt vatten är en dålig sak här. Här ska man dricka varmt vatten, te eller soppa. Kallt vatten säger dem är dåligt för magen osv. Detta finns som sagt när det gäller ALLT. En aning förvirrande många gånger må jag säga. Jag önskat att även västerländska sätt att handskas med saker och ting skulle bli lite mer accepterat här.
 
3. Planering och organisering är en avlägsen dröm och fantasi. Här lever vi i NUET. Bokstavligt talat.
Mjo, denna punkt gör extra ont i min perfektionist-själ. Jag tycker om att känna att jag kontroll på mitt liv. Att jag har koll på saker och ting i min omgivning. Jag vet när och hur saker ska ske och jag vet hur jag ska tackla dem. Ja jo, jag vill även ha spontanitet i mitt liv och det har jag. MEN, inte när det kommer till vissa saker. Som t.ex. mitt jobb. Låt oss säga att jag ska ha en demonstrations klass inför hela lärarstaben på dagiset. Detta är självfallet något som jag skulle vilja veta i god tid innan så jag kan förbereda och planera min lektion. Så jag kan göra ett så bra jobb som möjligt. Men det är en som sagt bara en dröm för mig, jag får oftast reda på saker och ting samma dag som de ska ske, oftast bara minuter innan. Eller om vi ska resa någonstans, eller om jag måste fixa viktiga dokument för mitt visum. Alla sådana mer eller mindre formella och byråkratiska delar av mitt måste vara organiserade och planerade för att jag ska kunna slappna av. Andra delar av livet såsom t.ex. umgänge med vänner, fritid osv kräver så klart inte samma slags organisering. Tvärtom kan jag tycka att det är superkul med en spontanfylla med vännerna eller en spontantripp till en nöjespark eller vad det nu må vara. Dock finns det en gräns även här för lilla ångestfyllda Emelie. Låt oss säga att det är söndag. Man har en hemma-slappar-dag och går runt i typiska hemma-slappar-kläder, osminkad och allmänt degig. Och man njuter faktiskt lite av det. Degigheten gör inget en dag som denna, man är fri. Men hör och häpna, plötsligt får man reda på att det om ca 5 min kommer 4 personer över på middag. Eller att man ska iväg på middag, eller något annat spännande som absolut kräver en bättre outfit än deg med deg liksom. Då blir man inte sådär jädrans munter kan jag säga. Hur en nation med 1,4 miljarder invånare kan fungera med denna "idéologi" är för mig ett totalt och komplett mysterium.
 
4. Kinesiska män har ofta längre naglar än kvinnorna (blä).
Japp, du läste rätt. Jag vet inte hur många ggr som jag sett män på tunnelbanan, bussen eller wherever som har långa krokiga äckliga mansnaglar. Min egen slutledningsförmåga får mig att komma fram till att detta är kvarleva från antika Kina. Då långa naglar var ett tecken på att du var välbärgad och slapp jobba ute i fälten, således hade du långa "vackra" naglar. Detsamma gäller den absurda ideén om att ha så vitt och ljust skinn som möjligt. Ljust skinn betydde som sagt att du var rik nog att stanna hemma i skuggan och låta andra stackare jobba ute i solen. För mig är detta bara löljigt. Det är år 2014 nu. Kom igen, vakna upp folk!!! Det är ohygieniskt, för att inte nämna extremt oattraktivt med dessa häxnaglar. KLIPP AV DEM NU!
 
Okej, nu blev det bråttom. Måste skynda tillbaka till jobbet. Kanske kan fortsätta min lista senare när jag är hemma. Tjo sålänge.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela